DE LA VORBE LA HÂRTIE…

Tentațiile copilăriei și ale adolescenței sunt numeroase și variate. Dar sigur, fiecare dintre noi, cel puțin odată-n viață, a pus mâna sau măcar ochii pe o revistă de „SF“. Din păcate, acele vremuri când presa sau cărțile „scrise pe hârtie“ erau la mare căutare au trecut, iar pentru publicațiile de science fiction aproape că au apus de tot.

Cu toate că vremurile sunt grele, hârtia din ce în ce mai scumpă și mai rară, tipografiile rotative de format mare și mediu dispar una câte una, există totuși un om, Lucian Oancea, care este încăpățânat, dar mai ales pasionat. Și cum pasiunea pentru SF și plăcerea de a ține în mână o revistă nouă sau un număr nou dintr-o revistă de science fiction exercitau pentru el o fascinație irezistibilă, care încet, încet, începuse să-i lipsească, a luat o decizie radicală. Să-și creeze singur obiectul pasiunii.

Mai întâi au fost vorbele. Multe vorbe… Apoi au început frământările „conceperii“. Multe frământări… Apoi chinurile „facerii“. Multe chinuri… Apoi a fost miracolul „apariției“. Și ce miracol! Hârtia… O revistă micuță (nu mică), subțirică, cu hârtie albă și coperte lucioase și lăptoase… Și ce conținut! Editoriale, povești, povestiri, interviuri, știință, evenimente, bine-nțeles scrieri science fiction, fantasy & horror. Iar toate-acestea poartă un nume… ZIN.

 

 

CONCLUZIE!

ZIN este o revistă (aproape singura din România) de science fiction, fantasy și horror, care are marele tupeu să apară în format tipărit, în aceste vremuri grele pentru presa scrisă pe hârtie.

Primul număr al revistei Zin a apărut în prima parte a anului 2017.

Ce găsiți în primul număr? Mai întâi, bineînțeles, povestiri. Veți întâlni trei autori debutanți pe hârtie, Victor Drăghicescu, Marius Bucur și George Bragadireanu. Deși n-au apărut până acum în public, au multe de spus, dovadă premiile pe care le-au luat de-a lungul timpului la diverse concursuri.

Tot în acest număr, Adrian Bănuță ne povestește cu nostalgie într-un interviu despre vremurile în care apărea singurul săptămânal de SF din lume, Jurnalul SF, iar fizicianul Cristian Presură ne vorbește nici mai mult nici mai puțin decât despre viață, din punctul de vedere al domeniului său.

Dacă doriți să aflați ce se mai întâmplă pe la întâlnirile sefiștilor de la noi, adică la Academia de Vară pentru tineret Atlantykron de la Capidava sau la Science Fiction Festival de la Râșnov, ori la alte reuniuni de prin lume, cum ar fi la Worldcon-ul de la Helsinki, veți afla tot din paginile revistei noastre.

Artistul plastic prezentat în acest număr este Valentin Ionescu, un nume binecunoscut iubitorilor de SF.

Ajunsă la a treia apariție în anul 2018, revista ZIN a fost realizată cu multă abnegație de Lucian Oancea, revista oferind și în acest număr povestiri SF excelente de la Alexandru Lamba, Teodora Matei, Rodica Bretin, Lucian Vasile Szabo și Daniel Timariu.

Surpriza plăcută a acestui număr o reprezintă nuvela islandezului Eli Freysson Mareșalul, care a stat la baza unui ciclu de romane, acum în curs de traducere în limba română.

Alături de aceste povestiri, în numărul trei al revistei ZIN se regăsesc și cele mai pertinente recenzii și prezentări de carte, precum și diverse alte articole.

Numărul 3 al revistei este un număr special, editat de scriitorul Liviu Surugiu și lansat la Academia de Vară pentru tineret Atlantykron.

Lungul drum al nopții către zi de William Ledbetter, povestire care a fost recompensată cu premiul Nebula în anul 2016, este punctul forte al celui de-al doilea număr al revistei ZIN, apărută în a doua jumătate a anului 2017.

În cele 144 de pagini de proză, grafică, recenzii de carte și film, semnează autori precum Liviu Surugiu, Nic Dobre, Victor Cilinca, Victor Martin și Andrei Gaceff. Materialele sunt realizate de Daniel Timariu, Lucian Oancea, Georgiana Vlădulescu, iar surpriza cea mai plăcută este articolul semnat de Irina Margareta Nistor.

În cuprinsul numărului doi al revistei ZIN se regăsește și un interviu despre literatură și benzi desenate cu scenaristul revistei HAC! și autorul trilogiei Haiganu, scriitorul Marian Coman.

Nu trebuie uitată coperta deosebită realizată de artistul Emilian Enache și remarcată la momentul apariției de Gardner Dozois.

Odată cu apariția în anul 2019 a numărului 4 al revistei, aceasta își continuă consolidarea reputației în rândul publicațiilor de profil, concomitent cu evoluția permanentă de cuprins și de autor, revista ZIN reușind să confirme încă o dată rezistența acesteia în fața tăvălugului editorial on-line.

Punctul forte al acestui număr îl reprezintă legenda SF-ului mondial Gardner Dozois, care are două povestiri publicate în cuprinsul revistei, una dintre ele câștigătoare a prestigiosului premiu Nebula.

Tot în paginile acestui număr regăsim un amplu și foarte interesant interviu cu o personalitate importantă a science fiction-ului românesc din anii ’90, realizator de emisiuni la Televiziunea Română și fan înfocat al literaturii de anticipație, Mihai Bădescu.