Dezvoltarea profesională a resurselor umane locale din comunitățile pescăreşti şi conservarea identității zonei pescăreşti Prut-Dunăre Galaţi a rămas una dintre principalele coordonate ale Strategiei de dezvoltare durabilă a zonei pescărești. Atât obiectivul general, cât şi obiectivele specifice contribuie la atingerea obiectivelor măsurii „Sprijinirea competitivității și promovarea mediului economic local prin susținerea produselor și serviciilor locale ale zonei pescărești cu valoare adăugată ridicată precum și creșterea gradului de ocupare în rândul comunității locale” atât prin stimularea inițiativei antreprenoriale cât şi prin creșterea competitivității prin menținerea şi comercializarea peștelui în condiții cât mai optime. Pentru asigurarea continuității și durabilității specificului pescăresc cu care se identifică zona pescărească Prut-Dunăre Galaţi este necesară punerea în valoare a avantajelor locale și de valorificare a resurselor existente, factorul uman fiind cel care influențează în mod direct materializarea acestui obiectiv. În vederea acestui lucru, capitalul uman trebuie să înteleagă şi să accepte importanța dezvoltării durabile pentru resursele piscicole locale, pentru activitățile legate de pescuit, dezvoltarea spiritului antreprenorial şi pentru menținerea identității zonei și a dezvoltării acesteia.
Seminariile de informare și consiliere asigurate prin implementarea proiectului vor contribui la creșterea nivelului de informare și conștientizare privind potențialul de dezvoltare al zonei pescăreşti și al diversificării acesteia precum și modul în care este percepută particularitatea Zonei pescăreşti Prut-Dunăre Galaţi.
Prin scopul și acțiunile sale, prezentul proiect respectă obiectivele și liniile directoare ale documentelor europene și naționale în domeniu. Proiectul este în concordanță cu Tratatul CE: Titlul VIII “Ocuparea forţei de muncă”, promovând un nivel ridicat de ocupare a forței de muncă şi de protectie socială.
Obiectivele proiectului coincid, în egală măsură şi cu priorităţile şi obiectivele Strategiei Europa 2020, respectiv cu creșterea nivelului competențelor şi consolidarea educației de-a lungul vieții.
Prin activitățile sale, proiectul se aliniază cu obiectivele politicii comune pentru pescuit prin asigurarea continuității activităților de pescuit şi îmbunatățirea calităţii vieţii în zonele dependente de pescuit.
Așadar, proiectul, prin activitățile sale, este pe deplin relevant pentru POPAM – PU 4, deoarece contribuie la dezvoltarea socială şi profesională a membrilor comunităților pescărești, dar și la conservarea și gestionarea durabilă a patrimoniului local cultural, etnografic și de mediu.
La nivel european s-a constatat că una dintre componentele – cheie ale construcției UE și ale strategiilor naționale de dezvoltare ale statelor membre se referă la formarea și instruirea profesională continuă. Proiectul de faţă este necesar pentru contribuția pe care o va aduce zonei pescăreşti Prut–Dunăre Galaţi, prin importanța pe care o acordă instruirii profesionale continue, prin organizarea seminariilor de informare și consiliere care să asigure creșterea competențelor profesionale ale pescarilor comerciali și/sau a membrilor familiilor acestora.