Sigla PRO ECO-TUR

Organizare FESTIVAL GASTRONOMIC în ȚINUTUL DE NORD al Zonei Pescărești "Prut - Dunăre" Galați

LOCALIZAREA PROIECTULUI

 

Proiectul se va implementa în zona pescărească Prut – Dunăre Galați, organizarea caravanelor de informare realizându-se pe teritoriul a cinci UAT-uri: Cavadinești, Suceveni, Oancea, Vladești și municipiul Galați.

GENERALITAȚI

 

            Dezvoltarea economică în special, ca orice alt tip de dezvoltare, necesită măsuri de eficientizare a resursei umane în special, dar și a altor tipuri de resurse, în general.

            Analizând obiectivul general al Strategiei de dezvoltare a zonei pescărești Prut – Dunăre Galați, care urmărește ”promovarea creșterii economice, a diversificării, a incluziunii sociale și a creării de locuri de muncă în cadrul comunităților de pescuit și acvacultură din zona pescărească Prut – Dunăre Galați”, proiectul propus asigură o sinergie prin informarea și conștientizarea comunităților locale din zonă asupra punerii în valoare a patrimoniului din zona de pescuit și acvacultură, asigurând astfel promovarea și valorificarea socio-culturala a zonei pescărești precum și consolidarea rolului comunităților pescărești.

            În acest sens, Ținutul de Nord al zonei pescărești Prut – Dunăre Galați va fi animat prin organizarea Festivalului Gastronomic cu specific pescăresc – CU PEȘTELE`N BUCATE – în scopul dezvoltării sustenabile a zonei pescărești .

            Necesitatea organizării Festivalului Gastronomic cu specific pescăresc – CU PEȘTELE`N BUCATE din Ținutul de Nord al zonei pescărești Prut – Dunăre Galați este dată de:

  • – Starea critică a resurselor piscicole din zona pescărească Prut – Dunăre Galați și necesitatea continuării utilizării unei mari varietăți de mecanisme pentru a redresa această problemă.
  • – Nivelul redus de conștientizare în zona studiată și problemele de conservare în general, în cadrul comunităților și organizațiilor locale.
  • – Beneficiile mai mari aduse de conștientizarea îmbunătățită a publicului pentru dezvoltarea durabilă economică și socială a zonei.

          Astfel, proiectul contribuie la atingerea obiectivului specific al Măsurii 3: „punerea în valoare a patrimoniului cultural/ natural, inclusiv a

pescuitului, acvaculturii și a patrimoniului cultural maritim din zona de pescuit și acvacultura (târguri, expoziții, festivaluri, publicații etc. cu specific pescăresc, alte acțiuni de promovare, campanii etc)”.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

Obiectivul general al proiectului

        Zona pescărească Prut – Dunăre Galați a reprezentat de-a lungul timpului, reprezentând în continuare un punct important de tradiție pe harta sectorului pescăresc din România. Plecând de la acest argument este foarte important ca această zonă să rămână de tradiție în cadrul piscicol prin valorificarea resurselor de care dispune și prin care să se asigure o dezvoltare sustenabilă a zonei, un rol important fiind jucat de factorul uman implicat.

        Scopul proiectului este reprezentat de sprijinirea dezvoltării durabile a zonei pescărești, care să permită diversificarea activităților desfășurate.

          Obiectivul general al proiectului este de a promova Ținutul de Nord al zonei pescărești Prut – Dunăre Galați, format din comunitățile:

  •             – Cavadinești,
  •             – Suceveni,
  •             – Oancea,
  •             – Vlădești,

prin informarea, conștientizarea și implicarea comunităților locale mai sus amintite în activități menite să pună în valoare patrimoniul socio-cultural și natural local, inclusiv a pescuitului și a acvaculturii locale prin realizarea și organizarea unui Festival Gastronomic cu specific pescăresc cu numele ”CU PEȘTELE`N BUCATE”.

Obiectivele specifice ale proiectului

  1. Organizarea a cinci caravane de informare pe raza U.A.T.-urilor: Cavadinești, Suceveni, Oancea, Vladești și Galați pentru promovarea organizării Festivalului Gastronomic cu specific pescăresc – CU PEȘTELE`N BUCATE – din Ținutul de Nord al zonei pescărești Prut – Dunăre Galați;
  2. Realizarea și difuzarea de materiale de informare pe teme precum turismul natural local, turismul monumentelor socio-culturale locale, tradițiile și gastronomia locală;
  3. Conservarea identității locale și promovarea Ținutului de Nord al zonei pescărești Prut – Dunăre Galați prin organizarea Festivalului Gastronomic cu specific pescăresc – CU PEȘTELE`N BUCATE.

 

REZULTATE PREVIZIONATE

 

  1. Implementarea cu succes a activităților proiectului;
  2. Creșterea gradului de conștientizare și de acces al publicului la activitățile proiectului prin transmiterea a două comunicate de presă privind lansarea proiectului și finalizarea acestuia, precum și realizarea unei conferințe de presă inițiale și a uneia finale.
  3. Creșterea gradului de conștientizare al publicului asupra activităților proiectului și diseminarea rezultatelor proiectului prin realizarea următoarelor materiale de promovare personalizate:
  • – 550 cutii cadou personalizate proiect
  • – 550 tricouri personalizate proiect
  • – 550 pixuri metalice personalizate proiect
  • – 550 insigne personalizate proiect
  • – 550 broșuri A5
  • – 1.650 pliante A4
  • – 50 postere A3
  • – 1 roll-up
  • – 1 banner stradal
  • – 1 panou informativ-proiect
  1. Creșterea gradului de conștientizare al publicului asupra activităților proiectului prin realizarea, întreținerea și actualizarea unei pagini web a proiectului;
  2. Minim 550 de persoane din cadrul comunității locale informate în ceea ce privește conservarea identității locale și promovarea Ținutului de Nord al zonei pescărești Prut-Dunăre Galați;
  3. Organizarea unui Festival Gastronomic cu specific pescăresc pe durata a 2 zile în vederea conservării identității locale și promovarea Ținutului de Nord al zonei pescărești Prut – Dunăre Galați;
  4. Un raport de audit.

VALOAREA FINANCIARĂ A PROIECTULUI

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 107.563,48 lei, după cum urmează:

  • – Valoarea totală eligibilă:                                           – 107.563,48 lei
  • – Valoarea nerambursabilă din FEPAM:                    –   72.556,94 lei
  • – Valoarea nerambursabilă din bugetul național:    –   24.185,65 lei
  • – Valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului:     –   18.820,89 lei
  •  

PERIOADA DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI

        Perioada de implementare a proiectului este de opt luni și două săptămâni, cu începere de la data de 17 martie 2023 – data semnării contractului de finanțare – și până la data de 31 decembrie 2023 – data când toate activitățile care trebuiesc a fi efectuate în cadrul proiectului trebuie să fie finalizate.

        În această perioadă vor fi organizate două conferințe de presă, una la începutul implementării proiectului și una la sfârșitul perioadei de implementare a proiectului.

 

GRUPUL ȚINTĂ

– 550 de persoane conștientizate și informate în ceea ce privește conservarea și promovarea patrimoniului socio-cultural și natural local precum și organizarea Festivalului Gastronomic cu specific pescăresc din Ținutul de Nord al zonei pescărești Prut – Dunăre Galați – ”CU PEȘTELE`N BUCATE”.

– 700 de persoane participante la Festivalul Gastronomic cu specific pescăresc – CU PEȘTELE`N BUCATE – din Ținutul de Nord al zonei pescărești Prut – Dunăre Galați.